mandag 9. januar 2012

Nostalgisk leselampe og en finstue...


Denne lampa - kjøpt på postordre for et par-tre år siden - er kjempestilig. 
Jeg liker at den har et nostalgisk design. Den kan reguleres i mange ledd og står veldig stødig.


Kjekk å ha som leselys ved siden av sofaen.
Ja, den er rett og slett en lekker liten sort sak som sklir elegant inn i miljøet på finstua (gammelstua) - ei stue som for oss bl.a. fungerer som Tv-stue.

(Finstua ble denne stua kalt i gamle dager (da husbondenes besteforeldre bodde her.) Den har vakker bjerkefiner på veggene og flammebjørk i dørkarmer/rundt alle vinduene. Taket er hvitmalt og det har "lekter" som er malt med gullfarget maling. Vi har ikke gjort noe med denne stua, kun slipt opp tregulvet og lakkert det på nytt. Og byttet ut ovnen, for den varmet helt elendig (les:ekstremt dårlig)

Noen spurte meg en gang om vi ikke skulle legge strie på veggene og male den lys (for den er jo litt mørk) men det er helt uaktuelt og utenkelig. Da ville den blitt ødelagt (nesten så jeg vil si ramponert.) Ikke alt trenger være moderne og lyst.... 
Vi vil at den skal få være finstua, - og synes det er sjarmerende!

Denne stua ble av besteforeldrene kun brukt i høytider og ved finere anledninger; bursdager/selskapeligheter og da ble den store ovnen - som tidligere sto her inne - tent opp i tidlig på morgenen og fyrt i gjennom hele dagen så stua ble skikkelig god og varm før gjestene inntok den...)


Alt dette fikk dere altså vite gjennom
en sort nostalgisk leselampe
som står på et gammelt rektangulært og mørkebrunt bord (med skuffe!)
som igjen står i et hjørne på
finstua
;-)


2 kommentarer:

  1. Nydelig og nostalgisk lampe! Helt i min smak! Bestestova, som de sier på disse kanter, ble bare brukt ved spesielle anledninger. Den var ofte iskald. Koselig historie fra din finstue. La den få være slik den alltid har vært! Moten svinger hele tiden.

    Godt nyttår og så blogges vi:-)

    Klem!

    SvarSlett
  2. Hei igjen:-) Glemte å tilføye at kalenderen er gammel og den fant jeg på en antikkmesse:-) Jeg er gjenganger på slike plasser:-)

    SvarSlett