tirsdag 5. juni 2012

Jeg storkoser


meg med herlig rabarbrasuppe om dagen.

Overgangen mellom vår og sommer er nemlig tiden for RABARBRAsuppe her i huset. Ja, du vet, rabarbraen skal taes før St.Hans. Ellers blir stilkene treen og ikke noe god.

I år har jeg rukket å lage tre store kjeler med suppe allerede, for den går ned på høykant her, - og fin er den også å servere gjester. Riktignok skal man ikke spise for mye av rabarbra. Men et krus passe søt varm rabarbrasuppe (med litt vaniljesukker og ikke minst: kanel) i ny og ne servert med litt vaniljeis eller vaniljesaus oppi (blir litt "rundere på smak" da...), går nok bra for de aller fleste. Det vil jeg tro.Oppbevarer man den kjølig tåler den stå litt uten å mugne.

Husker at jeg som barn pleide bryte opp hjemmebakt flatbrød i små biter og ha dem i suppa...
Det lærte jeg av mamma og pappa.
Kesam vanilje kan også ganske sikkert brukes oppi suppa.
 Godt er det uansett.
Har du rikelig med rabarbra kan det være lurt å ta dem inn før midtsommer, skylle stilkene under rennenende kaldt vann så de blir rene, og deretter dele dem opp i biter. Så putter du bare bitene i plastposer og fryser alt ned i passe store posjoner som utover vinteren kan taes opp til suppe, kompott eller kake. Har oppskrift på en rabarbrakake som heter Piccabo.... Nam-nam...

Er du heldig kan du kanskje få tak i Jordbær-rabarbra som har røde stilker og er "søtere på smak" enn den vanlige, mer grønne typen... Den er i tillegg super til syltetøy. 
Spør på Hagesenter eller venner om de har en rot til deg. 
Koselig å ha i hagen!

Som barn hentet vi oss stilker og puttet enden på stilken ned i en kopp med sukker.
 Så satt vi på trappa, spiste og puttet, spiste og puttet ... til stilken var fortært og vi var full av sukker rundt truten ;-))

Noen som sa "sukkerklump"?
Flere som gjorde dette???

Det var deilig sur-søtt og friskt! 


1 kommentar:

  1. Vet du, det samme gjorde vi. Rabarbra og en kopp med sukker. Det var himmelsk.

    Klem

    SvarSlett